PREZIDENT: Ústavu netreba obhajovať, ona sa obhájila sama

01.09.2012 Bratislava

Bratislava 31. augusta (TASR) - Ústavu SR netreba obhajovať, ona sa obhájila sama svojím obsahom. V príhovore počas dnešnej slávnostnej schôdze Národnej rady SR venovanej 20. výročiu prijatia Ústavy SR to vyhlásil prezident SR Ivan Gašparovič.

"Ústavu sme si nezmysleli, my sme pre ňu v tom čase dozreli. Potvrdili sme ňou seba, svoju cestu za nami, no najmä pred nami. Vďaka nej sa môžeme pozrieť do spätného zrkadla a projektovať budúcnosť," povedal prezident, ktorý bol v čase prijímania ústavy predsedom Slovenskej národnej rady.

Zdôraznil, že ústavu prijali 1. septembra 1992 zástupcovia ľudu zvolení v demokratických voľbách. "Dnes si pripomíname deň, keď slovenský národ ustanovil Slovensko ako subjekt medzinárodného práva, ako suverénnu republiku. Z pohľadu histórie je 20 rokov naozaj krátke obdobie, takmer možno povedať, že to nie je história, no z pohľadu ľudského života je to významný úsek," povedal Gašparovič.

Prezident je presvedčený, že SR si ešte ako málo známa krajina svojou ústavou vybrala zjednocujúcu sa Európu. "Slovensko sa dočkalo aj ocenenia ústavy Radou Európy. V jej dokumentoch sa dočítame, že vďaka našej ústave sa nová republika stala právnym štátom," povedal.

Na margo ohlasov o potrebe novej ústavy Gašparovič upozornil, že ak niekto požaduje nový dokument, mal by predložiť relevantnú analýzu, ako aj charakteristiku nových hodnôt a princípov. Na druhej strane je rád, že Ústava SR nie je uzavretým, ale otvoreným dokumentom, vďaka čomu bolo možné bez väčších problémov prijať 11 jej novelizácií. Podľa prezidenta sa dokonalosť ústavy nemeria jej nemennosťou, ale súladom s potrebami praktického života.
 

Vyberte región